112 yıl önce bulunan bu defterin sırrı ne? Büyü için mi kullanıldı? Çıplak kadınlar, bitkiler, haritalar, yılanlar…

1404-1438 yılları arasında yazıldığı düşünülen el yazması ve insan figürlü, bitki kökleriyle bezeli, çıplak kadınların olduğu, yılanlar böcekler, haritalar ve sırrı çözülemeyen yazılarla dolu bu defter 1912 yılında bir sahafın keşfetmesiyle ortaya çıkar.

1912’de kitabı kamuoyuna tanıtan Wilfrid Voynich, özellikle dergideki işaretlere dikkat çekti.

Söz konusu çizimlerle ilgi çok fazla komplo teorisi ve birbirinden ilginç iddia ortaya atıldı.

Karbon tarihleme yapılmadan önce sahte olduğu öne sürülen Voynich El Yazması için ortaya atılan iddiaların başında bu kitabın büyülükle ilgili bir kitap olduğu belirtildi.

Bitki kökleri ve çıplak kadın tasvirleriyle kitabın birilerine zarar vermek amacıyla, yuva yıkmak, öldürmek, hasta etmek gibi amaçları olduğunu içermekteydi.

Daha sonraları ise bu iddialar yerini kötü ruhları insan bedeninden çıkarmaya çalışmak olarak açıklandı. Kişinin ruhsal dinginliğini sağlamak gerektiği belirtildi.

İngiliz Times Lerary Supplement dergisinde yayımladığı makalede ise bu defterin Latince “ligatur”lerle yazılan bir tıp kitabı olduğunu söylendi.

Hastalıkların tedavisi için ilkel yöntemlerle çözüm üretilmeye çalışıldığına değinildi.

Tüm teorilerin yanında gerçeğe dayalı net bir şey söylenemezken, defterin ortalama 600 yıllık tarihi olduğu düşünülüyor.

İŞTE DEFTERDEN BAZI SAYFALAR VE ÇİZİMLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir